Quantcast
Channel: Föräldrakraft
Viewing all 191 articles
Browse latest View live

Johan Klinthammar


Rena Kathleen Yass

Elina Sundström

Många nyheter kring rullstolar och ramper

0
0
På Leva & Fungera presenteras nya produkter från Feal, Panthera och Permobil.
På Leva & Fungera presenteras nya produkter från Feal, Panthera och Permobil.

Många nyheter kring rullstolar och ramper

Lanseringar av helt nya generationers rullstolar och världens lättaste rullstolsramp, det är några av de nyheter som utställarna på Leva & Fungera utlovar. Föräldrakraft tipsar om nyheter som kan utforskas på mässan.

 

Världens lättaste rullstolsramp

Världens lättaste rullstolsramp presenteras av Feal på Leva & Fungera. Den är helt nyutvecklad och med den portala rampen som är byggd i kolfiber, går man om sina utländska konkurrenter och erbjuder den lättaste rampen på marknaden.

- Det är viktigt att portabla ramper är lätta att hantera, så det gäller att ta fram en produkt som både är stark i sin konstruktion, men inte väger så mycket, säger Mats Sundstedt, vd på Feal.

Utöver detta har man lagt mycket tid på ergonomin. Mats Sundstedt menar att den nya rampen funkar bra i många olika lutningar och att den är lättförståelig.

- Även om man har dålig syn, ska det vara lätt att känna sig fram. Det här är en toppenprodukt, som självklart inte blir den billigaste rampen på marknaden. Men det är ingen lyxprodukt heller, så den kommer ha ett rimligt pris, säger Mats Sundstedt.

Mer info:www.feal.se

 

Hemlighetsmakeri kring nya rullstolar

Panthera har Europa-lansering för en, enligt de själva, ny generation rullstolar. Men vad man kan vänta sig, det håller företaget hemligt fram till mässan.

Företaget grundades 1989 av Jalle Jungnell som skadades i en racingolycka 1976. Han upptäckte ganska snart att utbudet av rullstolar inte passade honom, och att han skulle behöva bygga sin perfekta rullstol själv.

Mer info:www.panthera.se

 

Nya innovationer i elrullstolar


Även Permobil utlovar en stor lansering. På Leva & Fungera visar de upp de nya elrullstolarna F5 Corpus och F5 Corpus VS.

- De bygger på helt nya innovationer, och utan att avslöja för mycket vill vi hävda att detta är början på en ny generation elrullstolar, säger Malin Hasselmalm på Permobil.

Utöver detta visar deäven upp rullstolsmärket TiLite, en nyhet som ingått i Permobils utbud sedan maj 2014. TiLite tillverkar manuella aktivrullstolar i titan eller aluminium. TiLites barnrullstol Twist är en utvidgningsbar rullstol som kan utökas i takt med att barnet växer.

Mer info:www.permobil.se

 

 






Fakta: 

Leva & Fungera är Sveriges största hjälpmedelsmässa. Den äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 14-16 april 2015. Läs mer om Leva & Fungera på mässans egen webbplats.

Fler webbartiklar om mässan i Föräldrakraft finns samlade här.


 

Föräldrakraft nr 2, 2015 är officiell mässtidning för Leva & Fungera. Tidningen är ute hos läsarna omkring den 26 mars 2015.

För bokning av annonsplats i mässtidningen, kontakta Kim Andlin på kim@faktapress.se eller 08-4100 5637.

För nyhetstips till redaktionen mejla info@faktapress.se eller ring 08-4100 5636.

 

Ann Epstein

"Jag vill visa att man kan åstadkomma något"

0
0
Marie Munther har skrivit boken "Mitt liv som unik". Foto: Linnea Bengtsson.
Marie Munther har skrivit boken "Mitt liv som unik". Foto: Linnea Bengtsson.

"Jag vill visa att man kan åstadkomma något"

Föräldrakraft följde med Marie Munther en vanlig dag

Marie Munther är aktuell med självbiografin ”Mitt liv som unik” som utkom i somras.

– Jag vill dela med mig av min historia och stärka andra som har varit eller är i samma situation, men det har också varit en bearbetning för mig själv. Jag vill också visa att man kan åstadkomma något i livet oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte. Om man vill skriva en bok så kan man. Det är svårt, men inte omöjligt.

Boken gestaltar hennes liv och behandlar ämnen som en slitsam skolgång med läs- och skrivsvårigheter, förlust av närstående, missbruk i familjen, neuropsykiatriska diagnoser, terapi och behandlingshem, Fas 3 och förlorad inkomst.

Föräldrakrafts fotograf Linnea Bengtsson följde med Marie Munther en dag för att i ett bildreportage visa hur en vardag i Maries liv kan se ut.

Marie börjar dagen med att läsa engelska på Lärvux i närheten av Södra station på Södermalm i Stockholm. Hit har hon gått två förmiddagar i veckan i lite över ett och ett halvt år. Hon tycker att engelskakunskaper är viktigt för att kunna hänga med i dagens samhälle.
 

Foto

På väg till företaget Misa berättar Marie om en av de svåraste perioderna i hennes liv: att bli ställd helt utan inkomst.

För flera år sedan fick hon höra från Arbetsförmedlingen att det var hennes eget fel att de inte hade hittat ett jobb till henne. Hon blev då ställd utan vare sig inkomst eller bidrag då Stadsdelsförvaltningen ansåg att hon kunde bli försörjd av sin sambo.
 

Foto

Marie besöker Misa för att få hjälp med att hitta en praktikplats som ger meningsfull sysselsättning. Tidigare praktiserade på en daglig verksamhet för pensionärer över 65 år, där hon bland annat fick baka och pyssla tillsammans med de äldre. Där trivdes hon bra, men nu vill hon testa något nytt!

En av många drömmar har varit att bli journalist. Tyvärr har hon inte lyckats ta sig in på någon sådan utbildning, eftersom att hon saknar gymnasiekompetens. Hon säger att det är en dröm hon aldrig kommer att uppnå.
 

Foto

Efter samtalet med en handledare på Misa åkte vi vidare till Högdalen i södra Stockholm för att kolla på hennes utställning i bibliotekets glasmonter. Utställningen pågick till och med 8 februari 2015.

Med dikterna har Marie velat förmedla känslor. Många av dem är också självbiografiska och speglar svåra motgångar i hennes liv.
 

Foto

Hemma i lägenheten har Marie samlat en hylla till minne av sin mamma som gick bort för några år sedan.

– Har man inte förlorat en förälder så är det svårt att sätta sig in i hur det är. Det är det svåraste någonsin som har hänt mig i mitt liv.
 

Foto

På fritiden blir det mest att hon sitter vid datorn eller kollar på tv, men hon gillar även att pyssla och baka. Med sambon delar hon även intresset för musikaler som de gärna går på tillsammans ganska ofta eftersom att sambon får en del genrepsbiljetter gratis genom Musikalkalendern.tk.

 

Foto

Marie har en förkärlek till fjärilar och lägenheten är prydd med allt från tavlor till lampor föreställande olika fjärilsarter.

 

Foto

På frågan om vad skrivandet har betytt för henne så berättar Marie att hon alltid har haft lättast för att uttrycka sig skriftligt, trots dyslexin. Kanske för att skrivandet alltid har varit ett starkt intresse.

– Att skriva hjälper mig att rensa tankar och sånt där. Till exempel om man ligger och grubblar på någonting på kvällen och inte kan sova då kan man gå upp och skriva ner det. Då kan man somna sen.

 

Foto

Med en sambo som tidigare har jobbat på Djurens rätt har Marie varit vegetarian sedan fem-sex år tillbaka. Hon är en djurvän som inte längre ser djur som mat.

Marie berättar om att en annan stor händelse i livet var när hon hittade in i gay-världen som också var en del i att hitta sig själv.

– Första gången jag gick på en tjejfest så gick jag ensam. Likadant första året jag var på Pride 2001. Jag tog mig i kragen och gick iväg och jag kände bara hur rätt det var. Det var en aha-upplevelse. Jag har haft så svårt att känna att jag passar in någonstans och för första gången kände jag att jag gjorde det.

Förutom att skriva fler böcker har Marie en del andra drömmar, som att en gång ha ett eget hus eller sommarställe och att resa runt i Sverige för att se sig omkring.

– Min sambo tycker inte att det är någon idé att hålla på och drömma en massa, när man ändå aldrig kommer att uppnå dem. Men drömma kan man ju alltid göra.

– Hon tycker inte att det är någon mening att hålla på att drömma när man ändå bara blir besviken när man inte kan uppfylla sina drömmer. Personligen tycker jag att man mår bra av att få drömma lite.

- Försöka uppfylla sina drömmar kan man alltid göra, även om man inte behöver ha krav på sig att lyckas.
 


 

Slutligen ställer vi frågan om vad hon önskar av samhället i framtiden. Hon hoppas att ingen någonsin mer ska behöva ställas helt utan inkomst, utan att det alltid ska finns en garanti eller en försäkring på att det aldrig ska behöva gå så långt.

Hon vill även att det ska bli lättare att söka bidrag och få sjukersättning. Fas 3 är ingen bra lösning, menar hon, och hoppas att man kan ersätta den med nya vägar för att fler ska få sysselsättning.

    

Nyckelord: 





Fakta: 


OM MARIE

Ålder: 41 år.

Bor: Enskede.

Familj: Sambon Jennie och katten Mynta.

Drömmer om: Att resa runt i Sverige och utomlands, men också att någon gång ha ett hus eller ett sommarställe. Just nu är hennes mål att lära sig engelska.

Aktuell med: Självbiografin ”Mitt liv som unik”. I bilden nedan visas utsällningen i Högdalens bibliotek som pågick till den 8 februari.



Mitt liv som unik av Marie Munther

Bokförlag: Nomen Förlag

www.books-on-demand.com

ISBN: 978-91-7465-694-7

Marie Munthers egen hemsida finns på mittlivsomunik.wordpress.com

  
 

Linnea Bengtsson

Gruppbostäder brister i jämlika levnadsvillkor

0
0

Gruppbostäder brister i jämlika levnadsvillkor

En tredjedel av Sveriges gruppbostäder är samlokaliserade med andra verksamheter, som till exempel boende för äldre och verksamhet med inriktning mot demenssjukdom.
Det gynnar inte jämlika levnadsvillkor, menar IVO, Inspektionen för vård och omsorg, i en ny rapport.

Det är Avdelning mitt, som har tillsynsansvar för kommunerna i Uppsala, Gävleborgs, Västmanlands, Dalarnas, Värmlands, Örebro och Södermanlands län, som granskat hur insatsen bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna, fungerar i praktiken.

I rapporten beskriver man att det är ett stort bekymmer att kommuner i så pass stor utsträckning samlokaliserar gruppbostäder med annan verksamhet. I de granskade länen är så många som en tredjedel av alla gruppboende samordnade.

Personer som får boende via LSS har rätt till att leva som alla andra, och att personer med funktionsnedsättning får bo tillsammans med äldre och dementa, bör undvikas, menar IVO, då det inte gynnar jämlika levnadsvillkor. Man likställer lösningen med ett institutionaliserat boende.

IVO påpekar även att man sett bristande bemanning på många boenden och att detta framför allt påverkar möjligheten till fritidsaktiviteter. I flera granskningar som IVO gjort av bostäder har man konstaterat att bemanningen är så bristfällig att den behöver ses över.

Övriga områden man menar kan förbättras är tillgänglighet och kontinuitet av sjuksköterskor kvälls- och nattid, kompetens och fortbildning hos personal om specifika diagnoser, samt att informationsöverföring och samverkan med andra i vård- och omsorgskedjan många gånger kan bli bättre.

Sist men inte minst menar IVO att det tydligt framgår att de flesta verksamheter de gjort tillsyn på, behöver se över sina arbetsformer för skydds- och begränsningsåtgärder i både gemensamma utrymmen och brukarnas lägenheter.

Man ser problem i att verksamheterna ofta inte har försäkrat sig om att brukaren har samtyckt till åtgärden, samt att man brister i uppföljning och utvärdering.

Eftersom det både i hälso- och sjukvårdslagen (HSL), socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) betonas att stöd och åtgärder bygger på frivillighet, menar IVO att det är ytterst viktigt att gruppbostäder ser över sina rutiner för skyddsåtgärder.

 






Fakta: 

Mer info:www.ivo.se


Bollhav, golfhandskar och portabla läskameror

0
0

Bollhav, golfhandskar och portabla läskameror

Aktiviteterna blir många på Sveriges största hjälpmedelsmässa Leva & Fungera i april. Och nu laddar de flesta hjälpmedelsföretag upp med massa spännande nyheter som kommer finnas tillgängliga för mässbesökarna att känna och klämma på.

Är du kanske på jakt efter en bollhavsmadrass, handstärkande hjälpmedel eller det senaste inom läskameror - Föräldrakraft tipsar om nya produkter som visas upp på mässan.

 

Bollhavsmadrass och sinnesstimulerande lounge

En sinnesstimulerande lounge, dit man kan komma och ladda batterierna, det berättar Kom i kapp och Protac att man kommer erbjuda på mässan. Protac har tidigare arrangerat detta på mässor i Danmark, men det är premiär i Sverige.

- Man kan komma förbi för att slappna av och testa olika sinnesstimulerande hjälpmedel som bollvästar, bollfåtöljer och njuta i ett mobilt sinnesrum, säger Eva Söderbaum på Kom i kapp.

Man presenterar även den nya produkten Mybase, som är en blandning av en luftmadrass och ett bollhav.

- Bollhav plockas bort överallt för att de är ohygieniska och farliga, men stimulin från bollhav är egentligen väldigt givande. Därför är Mybase ett utmärkt nytt hjälpmedel, säger Eva Söderbaum.

Mer info:
www.komikapp.se
www.protac.dk

 

Hjälpmedel för starkare grepp

Företaget som står bakom Servohandsken, Bioservo, lanserar nya handhjälpmedel från brittiska tillverkaren Grip Aid på den svenska marknaden på Leva & Fungera. På mässan kan besökarna bland annat prova handsken Grip Eeze, som tillför stabilitet till handen. Detta görs genom en patenterad slejf som låser handens grepp.

- Vi kompletterar den kraftförstärkande Servohandsken. Företaget Grip Aids handskar och greppstöd har rönt stor uppskattning från många användare i utlandet och vi tycker att det är en självklarhet att de ska finnas även i Sverige. Vi har smygintroducerat handskarna den senaste veckan och det finns ett fantastiskt intresse, vilket är väldigt roligt! Grip-par, en golfhandske, tror jag kan underlätta för många som vill kunna eller redan spelar golf, säger Tomas Ward på Bioservo.

Även golfhandsken visas upp på Leva & Fungera och passar både stora som små.

Mer info:
www.bioservo.com

 

Portabel läskamera med strålande bildkvalitet

Ny portabel läskamera medöverlägsen bildkvalitet, det menar LVI Low Vision International att man kan visa upp på Leva & Fungera. Det är deras produkt Magnilink Zip som kommit i nya versioner.

- Nu har den blivit lättare och tar mindre plats. Och den går att anpassa till vem som helst och till vilket syfte som helst. Den är perfekt både för hemmet och arbetsplatsen. Vi säljer den i två olika storlekar, 13 och 17 tums bildskärm, med olika tillval, säger Andreas Schönbeck LVI.

Läskameran finns tillgänglig i HD 720 p eller full HD 1080 p. 

Mer info:
www.lvi.se

 






Fakta: 

Leva & Fungera är Sveriges största hjälpmedelsmässa. Den äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 14-16 april 2015. Läs mer om Leva & Fungera på mässans egen webbplats.

Fler webbartiklar om mässan i Föräldrakraft finns samlade här.


 

Föräldrakraft nr 2, 2015 är officiell mässtidning för Leva & Fungera. Tidningen är ute hos läsarna omkring den 26 mars 2015.

För bokning av annonsplats i mässtidningen, kontakta Kim Andlin på kim@faktapress.se eller 08-4100 5637.

För nyhetstips till redaktionen mejla info@faktapress.se eller ring 08-4100 5636.

 

Nu säger jag hejdå!

0
0

Nu säger jag hejdå!

Sedan oktober 2013 har jag bloggat här på Föräldrakrafts hemsida. Detta blir mitt sista inlägg här. Jag vill passa på att tacka alla er fantastiska läsare för att ni har läst och delat med er av fina ord och egna erfarenheter. Tack för allt!

Jag fortsätter att blogga och skriva krönikor på min egen blogg www.sarskildabarn.se. Jag hoppas att ni vill följa med mig dit!






Sätter brukarnas självbestämmande i fokus

0
0
Karin Boscovic, projektledare för "I fokus". Foto: Linnea Bengtsson
Karin Boscovic, projektledare för "I fokus". Foto: Linnea Bengtsson

Sätter brukarnas självbestämmande i fokus

Hur ska man säkerställa att personer med kognitiva funktionsnedsättningar får personlig assistans med det självbestämmande och den delaktighet individen har rätt till? Projektet ”I fokus”, som drivs av Ifa, tar fram metoder för detta. På Leva & Fungera presenteras de resultat man hittills fått fram.

- Det är en oerhört komplex situation, där assistansanordnare behöver en tydligare metod att utgå ifrån. Alla brukare är ju olika och det är viktigt att det blir tydligt för assistenter på vilket sätt man ska kompensera i beslutstagandet, säger Karin Boscovic, projektledare för ”I fokus”.

Under mässan visar Ifa, Intressegruppen för assistansberättigande, upp metoden, som då fortfarande är under utformning. Projektet har varit igång sedan september 2014 och är finansierat av Allmänna arvsfonden. Under våren kommer man börja testa metoden i samarbete med assistansanordnare.

- Vi samarbetar med Dart, kommunikations- och dataresurscenter i Göteborg, för att med hjälp av till exempel bildstöd kunna utveckla metoden, som blir färdig i år. Allmänna arvsfonden vill att vi söker för ett projektår till, och då är planen att vi ska göra en ingående utvärdering av metoden, samt komma ut med information om hur man kan arbeta till kommuner, säger Karin Boscovic.

Målet är att projektet ska kunna hjälpa assistansanordnare och assistenter att enklare kunna förstå i vilken utsträckning varje brukare behöver hjälp i beslutstagande.

- Det är viktigt att alla brukare får möjlighet till självbestämmande och delaktighet på sina egna villkor. Man ska inte få för mycket, men heller inte för lite hjälp, säger Karin Boscovic.

För en brukare kan det handla om att på egen hand fatta alla beslut i livet och att sedan ta ansvar för konsekvenser som uppstår till följd av de val man gör. För en annan person kan delaktighet handla om att välja mellan två alternativ som den personliga assistenten lägger fram. Och för en tredje person kan det handla om att assistenten är lyhörd för signaler på nöjsamhet eller missnöje, för att på så sätt ge brukaren maximal möjlighet till delaktighet.

- Det finns oerhört engagerade assistenter och assistansanordnare där ute och vi tycker att det är viktigt att det finns bra metoder för dem att följa, när det handlar om en så viktig sak som självbestämmande för brukarna, säger Karin Boscovic.

 

 






Fakta: 

Läs mer om "I fokus" på Ifas hemsida.

 


 

Leva & Fungera är Sveriges största hjälpmedelsmässa. Den äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 14-16 april 2015. Läs mer om Leva & Fungera på mässans egen webbplats.

Fler webbartiklar om mässan i Föräldrakraft finns samlade här.


 

Föräldrakraft nr 2, 2015 är officiell mässtidning för Leva & Fungera. Tidningen är ute hos läsarna omkring den 26 mars 2015.

För bokning av annonsplats i mässtidningen, kontakta Kim Andlin på kim@faktapress.se eller 08-4100 5637.

För nyhetstips till redaktionen mejla info@faktapress.se eller ring 08-4100 5636.

 

Birgitta Målsäter

0
0

Chef för avdelningen Funktionsnedsättning på Försäkringskassan.

Unikt läger i Wassbergs skidspår

0
0
Thomas Wassberg och Anna-Greta Wikén, från Åsarna IK, åker skidor tillsammans. Foto: Jesper Tottie
Thomas Wassberg och Anna-Greta Wikén, från Åsarna IK, åker skidor tillsammans. Foto: Jesper Tottie

Unikt läger i Wassbergs skidspår

Den framgångsrika skidklubben Åsarna IK höll i helgen, tillsammans med FUB, i ett skidläger där skidåkare från Åsarna IK tränade tillsammans med tolv deltagare med utvecklingsstörning.

- FUB försöker få in personer med utvecklingsstörning i samhället. Det är ju bara ett måste, säger skidlegenden Thomas Wassberg från Åsarna IK.

Han är ett av de kända namnen som kommer från Åsarna IK, och har engagerat sig i projektet. När man skulle marknadsföra lägret ”I samma skidspår” och hitta deltagare spelades det in en film där han och Anna-Greta Wikén, även hon skidåkare i Åsarna IK, var ute och åkte skidor tillsammans.

Lägret har skapats som en del av FUB:s (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) projekt ”Störd och stolt”, som finansieras av Svenska postkodlotteriet. För ett tag sen kunde man söka till lägret och tolv deltagare fick möjligheten att åka iväg till Åsarna.

- Målet har varit att skapa ett spännande läger där vi utvecklar varandra med olika perspektiv och förutsättningar. Vi vill skapa möten helt enkelt. Att Åsarna IK är med och skapar det här skidlägret är jätteroligt. Deltagarna vi har med är allt ifrån nybörjare till mer erfarna skidåkare, säger Jesper Tottie, projektledare och kommunikationsansvarig på FUB.

 


Tvillingarna Jacob och Oscar Gyllenbåga är träningssugna och vill åka långt. Foto: Zsolt Czinkóczky

 

Huruvida det blir framtida läger är i dagsläget oklart. Men deltagarna var inför lägret peppade och förväntansfulla. Tvillingarna Jacob och Oscar Gyllenbåga gillar att träna och såg fram emot att få åka långt.

- Vi har viljan, för att vilja utvecklas och bli bättre. Det är bara det som det hänger på, att man måste ha vilja, säger Oscar Gyllenbåga.

- Det känns bra, jag är jättetaggad, kommenterar Emma Falk, som också såg fram emot skidlägret.

 


Emma Falk, som var jättetaggad inför skidlägret. Foto: Zsolt Czinkóczky

 

Målet med FUB:s projekt”Störd och stolt” är att sprida personliga berättelser av personer med utvecklingsstörning, skapa nya mötesplatser, samt öka sysselsättningsgraden för dessa personer. Och man vill framför allt synliggöra personer med utvecklingsstörning i samhället, för att riva murar människor emellan.

 

 






"Vi lovar att vardagen ska bli enklare"

0
0
Vill förenkla för 145 500 personer med en funktionsnedsättning: Birgitta Målsäter, chef för avdelningen Funktionsnedsättning på Försäkringskassan.
Vill förenkla för 145 500 personer med en funktionsnedsättning: Birgitta Målsäter, chef för avdelningen Funktionsnedsättning på Försäkringskassan.

"Vi lovar att vardagen ska bli enklare"

"Vi lovar att personer med funktionsnedsättning får en enklare vardag"

Vardagen måste bli tryggare och enklare för personer med funktionsnedsättningar och deras anhöriga. Vi förändrar nu vårt arbetssätt i grunden för att anpassa det till dem som behöver oss mest. Och förändringen ska märkas redan detta år.

I Sverige finns i dag 145 500 personer med en funktionsnedsättning som har ersättning från Försäkringskassan. Det är unga, gamla, förvärvsarbetande, studerande, föräldrar och barn, som alla behöver Försäkringskassan för att få sin vardag att fungera.

Vi har frågat dessa personer och deras anhöriga, liksom organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättningar, vad de anser att vi på Försäkringskassan behöver förändra för att bättre motsvara de behov som finns. Svaren vi har fått är entydiga: vardagen måste bli mindre krånglig för personer med funktionsnedsättning.

Vi förändrar därför nu vårt arbetssätt i grunden för att anpassa det till den enskildes behov. Mötet med oss ska bli tryggare, enklare och mer personligt. Och det ska börja märkas redan under detta år.

Vi har formulerat vårt förändrade arbetssätt i sex löften:

1. En kontaktperson hos Försäkringskassan
De som har störst behov av stöd ska erbjudas en kontaktperson med ansvar för att samordna alla kontakter med Försäkringskassan. Vi vet att mer än hälften av de personer som har en ersättning på grund av sin funktionsnedsättning också har flera andra ersättningar och därmed många kontakter med oss. Med en samordnande kontaktperson ska mötet med oss nu bli enklare.

2. Stöd till föräldrar med barn som är svårt sjuka eller har en funktionsnedsättning
Föräldrar som har ett svårt sjukt barn eller ett barn med funktionsnedsättning har ofta en komplex livssituation med många myndighetskontakter. Möjligheten att kunna få stöd från Försäkringskassan redan på sjukhuset eller habiliteringen finns redan på vissa ställen, det ska nu utökas till att bli tillgängligt i hela landet.

3. Förenklade och samordnade uppföljningar
De lagstadgade uppföljningarna av stödet från Försäkringskassan kan ibland bli ganska många och upplevas som att ständigt vara granskad. För att göra vardagen mer förutsägbar och tryggare för den som har en funktionsnedsättning samordnar och förenklar vi nu dessa uppföljningar.

4. Kortare väntetider på beslut
I dag kan väntetiden för att få ett besked om ersättning vara upp till 90 dagar oavsett hur mycket eller lite utredning som krävs för ett beslut. Nu ändrar vi arbetssätt för att kunna ge beslut snabbare inom vårdbidrag, handikappersättning och aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. Först ut är vårdbidraget.

5. En egen plan för framtiden för elever som går på gymnasiet
Unga som går på gymnasiet och har förlängd skolgång ska erbjudas en egen framtidsplan inför fortsatta studier eller arbete efter gymnasiet. En del av de här ungdomarna har en otydlig bild av vilka möjligheter som finns. Det innebär risk för att hamna i passivitet, utan vare sig studier eller arbete. Tillsammans med ungdomarna och andra aktörer vill vi nu skapa förutsättningar för en tydligare bild och en tryggare framtid efter gymnasiet.

6. Enklare digital kontakt med Försäkringskassan
Digitala tjänster är allt mer en självklarhet för att kunna klara sin vardag, det gäller inte minst i myndighetskontakter. Vi tar nu fram nya digitala tjänster som gör det enklare för den som har sökt, eller har en ersättning, att följa sitt ärende, se kommande händelser och att få aviseringar via sms och e-post.

Förändringar som ska göra skillnad
Vi har redan börjat testa dessa nya arbetssätt och ändrat i vår handläggning. På vårt kontor i Eskilstuna provar vi arbetssättet med en kontaktperson som samordnar alla kontakter. I Helsingborg pågår försök med att fatta beslut snabbare och därmed förkorta väntetider. I Karlskoga och Örebro kraftsamlar vi för att bistå gymnasieungdomar inför framtiden. Strax före årsskiftet beslutade vi om ett nytt arbetssätt för omprövning av assistansersättning där genomförandet nu är på gång. Vi kommer också att, i så stor utsträckning som möjligt, samordna våra uppföljningar och efterkontroller.

Personer med funktionsnedsättning ska känna att det är enkelt att komma i kontakt med oss och att vi gör vardagen tryggare. Försäkringskassans mål är att förändringen ska leda till märkbara skillnader redan under det här året.

Birgitta Målsäter
Försäkringsdirektör, Försäkringskassan

   






Fakta: 

Webbsändningen från Försäkringskassan presskonferens finns att titta på här.

    

Sittsystem, läsmaskin och utomhusrollator

0
0
Nya hjälpmedel från Ottobock, Iris hjälpmedel och Medemagruppen.
Nya hjälpmedel från Ottobock, Iris hjälpmedel och Medemagruppen.

Sittsystem, läsmaskin och utomhusrollator

Mässan Leva & Fungera är Sveriges största hjälpmedelsmässa och är man intresserad av att få känna och klämma på det allra senaste, är det hit man ska bege sig.

Många nyheter lanseras på mässan och några av dem är nya sittsystem för barn, läsmaskiner och barnrollatorer för utomhusbruk.

 

Sittsystem med inriktning på barn

Modulära sittsystem även för de allra yngsta med svår sittproblematik, det presenterar Ottobock på Leva & Fungera. Företaget lanserar sittsystemen från det irländska företaget Leckey, som nu ingår i Ottobocks sortiment i Sverige och Finland.

- Produkterna är kliniskt utarbetade och för oss känns det fantastiskt roligt. Vi har länge velat få in Leckey i vårt utbud här i Norden precis som Ottobocks sortiment i övriga världen, och dessutom passar de till vårt sulkyunderrede Kimba Neo. Det blir ett väldigt bra komplement, säger Catrin Spens på Ottobock.

På mässan visar man upp de fyra sittsystemen Squiggles, Mygo, Kit och Everyday activity seat, varav de tre första är utformade för barn och vuxna med svår sittproblematik och den sista för unga med måttlig sittproblematik.

- På mässan lägger vi fokus på individanpassningar och presenterar konceptet ”Positionering 24h”. Syftet med det är att ge brukaren en individanpassad sittlösning som ger komfort, skydd mot sitt- och trycksår, samt stabilitet för att kunna utföra alla dagliga aktiviteter, säger Catrin Spens.

Mer info: www.ottobock.se

 

Läskmaskin med stort användningsområde

Iris hjälpmedel presenterar den nyaläsmaskinen i-Reader, som enligt företaget har potential att användas av många fler än bara de med synskador.

- Vi ser att den kan användas för en bredare målgrupp. Till exempel personer som aldrig lär sig läsa eller personer som av olika anledningar har svårt att fokusera en längre tid när de läser, säger Evalena Habel på Iris Hjälpmedel.

Läsmaskinen har den traditionella funktionen att den läser upp all tryckt text, men det går även att koppla den till en datorskärm, där man kan se texten och få markörmedfölje.

- Och det går att göra olika inställningar med bland annat kontrastfärger. Vinster för personer med kognitiv problematik kan vara att man slipper använda en dator med ett talsyntesprogram, säger Evalena Habel.

Mer info:www.irishjalpmedel.se

 

Barnrollator för utomhusbruk

En ny bakåtvänd barnrollator för utomhusbruk, lanseras av Medemagruppen på mässan. På marknaden finns idag inga andra rollatorer som klarar stabilitetskraven för att användas ute, menar företaget.

- Rollatorn Malte passar främst för barn med cerebral pares. Det finns redan en hel del bakåtvända rollatorer för barn ute på marknaden, men alla är främst tillverkade för inomhusbruk. Med vår nya rollator kan vi ge barn en större frihet utomhus, det blir ännu tryggare helt enkelt, säger Maria Gustafsson på Medemagruppen.

Rollatorn har en robustare ramkonstruktion och hjulen är bättre anpassade för utomhusbruk. Att den klarat stabilitetskraven för utomhusbruk innebär att risken för fallolyckor blir mindre, samt att den blir lättare att använda i mindre tillgänglig terräng. Den kommer i tre olika storlekar, och passar för små barn upp till mindre vuxna.

Mer info:www.minicrosser.se

 

 






Fakta: 

Leva & Fungera är Sveriges största hjälpmedelsmässa. Den äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 14-16 april 2015. Läs mer om Leva & Fungera på mässans egen webbplats.

Fler webbartiklar om mässan i Föräldrakraft finns samlade här.


 

Föräldrakraft nr 2, 2015 är officiell mässtidning för Leva & Fungera. Tidningen är ute hos läsarna omkring den 26 mars 2015.

För bokning av annonsplats i mässtidningen, kontakta Kim Andlin på kim@faktapress.se eller 08-4100 5637.

För nyhetstips till redaktionen mejla info@faktapress.se eller ring 08-4100 5636.

 


Klart att alla ska orientera!

0
0
Ett unikt projekt gör orienteringstävlingen O-ringen tillgänglig för alla.
Ett unikt projekt gör orienteringstävlingen O-ringen tillgänglig för alla.

Klart att alla ska orientera!

O-ringen visar vägen i Borås i sommar

Sveriges största orienteringsäventyr blir tillgängligt för alla. O-ringen storsatsar och skapar tävlingen Flex-O, så att även den som behöver kognitivt stöd har alla möjligheter att orientera på sina villkor. På Leva & Fungera finns de på plats för att berätta mer.

- Min dröm är att alla ska kunna orientera. Mitt engagemang grundar sig i att jag tycker väldigt mycket om människor och jag blir upprörd när inte alla får samma rätt till en aktiv fritid. Det är ju grundläggande! säger Maria Krafft Helgesson.

Hon är generalsekreterare för O-ringen 2015 i Borås, en tävling som arrangeras på ett nytt ställe i Sverige varje år och tar emot uppåt 20 000 deltagare. Maria Krafft Helgesson är initiativtagaren och eldsjälen bakom det stora projektet ”O-ringen för alla”.

 



Maria Krafft Helgesson, generalsekreterare för orienteringstävlingen O-ringen 2015 välkomnar alla till Borås.

 

- Det här måste vi kunna erbjuda. Orientering är en fantastisk upplevelse där man kommer ut i naturen, får friskvård och framför allt en rolig aktivitet som lockar till intellektuell utmaning, säger Maria Krafft Helgesson.

Sedan länge finns precisionsorientering, som passar den som använder rullstol, men inte behöver några andra stöd eller anpassningar. Så de nya tävlingsklasserna i Flex-O, Flexibel orientering, riktar sig främst till de som även behöver olika typer av kognitivt stöd.

- Med hjälp av exempelvis bildstöd, lättillgängliga banor och möjligheten till att orientera med valfria hjälpmedel, kan vi välkomna alla som vill testa på att orientera, säger Maria Krafft Helgesson.

Projektet ”O-ringen för alla”är ett tvåårigt projekt som finansieras av Allmänna arvsfonden. Maria Krafft Helgesson är musikterapeut, har lång erfarenhet av att arbeta med tecken och har under många år arbetat på Eldorado i Göteborg, som är ett centrum för aktiviteter, kunskap och kultur för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Det är tack vare henne som O-ringen nu satsar på att bjuda in alla till orientering.

 


O-ringen har varje år uppåt 20 000 deltagare och är en enorm orienteringsfest.

 

- När Borås fick O-ringen 2015, sökte jag tjänsten som generalsekreterare och byggde största delen av min presentation på att jag ville driva det här projektet och förändra tävlingen om jag blev vald. Jag fick jobbet och tillsammans med Borås stad och Västra Götaland-regionen, sökte vi projektpengar från Allmänna arvsfonden, som vi fick, berättar Maria Krafft Helgesson.

Två projektledare, Susanne Bäckström och Jan Hilding, jobbar nu heltid med Flex-O. Strukturen och informationsmaterialet är nästan helt klart, nu arbetar man för fullt med att områdena ska färdigställas och göras tillgängliga och framför allt med att få ut information.

- Vi har redan börjat ha orienteringskurser för vuxna i daglig verksamhet här i Borås. Och vi kommer ha fler utbildningstillfällen. Vi hoppas att det även sprids till andra orienteringsklubbar i Sverige, säger Susanne Bäckström.

 


Irene Käll, Ulrika Sandberg, Åse von Schedvin och Pernilla Svensson - glada nyblivna orienterare på utbildning.

 

Flex-O delas upp i tre olika klasser, beroende på vilka behov man har. En klass som är fysiskt lättillgänglig, en klass som är mer fysiskt utmanande samt en klass som mer är inriktad på sinnesupplevelser.

- I den sistnämnda klassen kan det till exempel finnas saker att känna eller lyssna på vid de olika kontrollerna. Banan är på ett mindre område än de andra klasserna och det handlar mer om att få komma ut och njuta av skogen, säger Susanne Bäckström.

Alla Flex-O-klasser har man möjlighet att anpassa utifrån sig själv. Man kan själv välja hur stor del av banan man vill göra, hur många kontroller man vill ta och man får använda de hjälpmedel man tycker sig behöva.

- Exempel på hjälpmedel kan vara en förenklad karta, kontrollangivelser vad man ska leta efter eller en person som går med, berättar Susanne Bäckström.

 


Projektledarna Susanne Bäckström och Jan Hilding arbetar heltid med att göra O-ringen tillgänglig för alla. Foto: Mårten Lång.

 

Utöver detta har man tagit fram informationsmaterial med bildstöd, som i förväg beskriver hur dagen kommer gå till, så att man kan förbereda sig.

- Och våra 1500 funktionärer kommer alla ha fått grundutbildning kring funktionsnedsättningar och kommunikation, så att alla känner sig trygga i hur de ska hjälpa och bemöta deltagare som behöver kognitivt stöd, säger Susanne Bäckström.

Efter tävlingen i juli kommer banorna i Borås finnas kvar och målet är att flexibel orientering ska finnas kvar som en permanent fritidsaktivitet för personer med funktionsnedsättning i staden, även efter O-ringen.

- Och allt material vi samlat ihop kommer finnas tillgängligt för alla, så självklart hoppas vi att orienteringsklubbar runt om i Sverige kommer kunna använda sig av detta för att göra orientering tillgängligt överallt, säger Susanne Bäckström.

 


Redan nu finns informationsmaterial med bildstöd, så att man kan förbereda sig inför orienteringstävlingen.

 

Maria Krafft Helgesson håller med, hennes dröm är att projektet ska leva vidare.

- Det är ju en dröm att Flex-O blir bestående och att kommande O-ringen också erbjuder den här tävlingen. Det finns ett jättestort engagemang inom orienteringsvärlden, men alla jobbar ideellt och det kostar pengar att göra saker tillgängliga. Men vi hoppas såklart att det material vi tar fram, gör att det blir enkelt för andra att ta efter, säger Maria Krafft Helgesson.

Man tror och hoppas att ungefär 200 personer ska delta i Flex-O-tävlingarna i sommar.

- Vi jobbar för fullt med att komma ut med informationen. Det är viktigt att folk förstår att verkligen ALLA kan vara med på detta, det är inte för svårt för någon. Och man kan vara helt och hållet nybörjare på tävlingsdagen, säger Susanne Bäckström.

Än så länge har 14 personer anmält sig till tävlingen, både tonåringar och vuxna.

- Och intresset har varit jättestort, vilket känns fantastiskt roligt. Jag har pratat med många familjer som blivit så glada, nu kan de äntligen åka hela familjen och alla kan vara med och tävla. Det får jag rysning av! säger Maria Krafft Helgesson.

 

 






Fakta: 

O-ringen Borås 2015

Datum: 18-24 juli
Flex-O: 22 & 24 juli

Mer info:
O-ringens hemsida.
O-ringens info om Flex-O.

 


 

Leva & Fungera är Sveriges största hjälpmedelsmässa. Den äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 14-16 april 2015. Läs mer om Leva & Fungera på mässans egen webbplats.

Fler webbartiklar om mässan i Föräldrakraft finns samlade här.


 

Föräldrakraft nr 2, 2015 är officiell mässtidning för Leva & Fungera. Tidningen är ute hos läsarna omkring den 26 mars 2015.

För bokning av annonsplats i mässtidningen, kontakta Kim Andlin på kim@faktapress.se eller 08-4100 5637.

För nyhetstips till redaktionen mejla info@faktapress.se eller ring 08-4100 5636.

 

Dysleximässan i Göteborg 23-24 oktober 2015

0
0

Dysleximässan i Göteborg 23-24 oktober 2015

2015 10 23 till 2015 10 24

2015 års Dysleximässan anordnas i Göteborg den 23-24 oktober.

Några föreläsare som väntas medverka är:
Johanna Kristensson – Logopeden i skolan om Appar och lärverktyg.
Malin Holmberg - Dyslexi och engelska.
Ulrika Wolff Läsforskaren - Tidig intensivträning.

Mer information på Dyslexiförbundets webbsajt.

Funka för livet i Karlskrona 14-15 sept 2015

0
0

Funka för livet i Karlskrona 14-15 sept 2015

2015 09 14 till 2015 09 15

Funka för livet i Karlskrona 14-15 sept 2015 är en mässa som lyfter fram produkter och tjänster som har som syfte att underlätta vardagen för personer med funktionsnedsättningar och deras närstående samt att inspirera yrkesverksamma i branschen, Mässorna har fri entré för besökaren. Föräldrakraft är mediapartner för Funka för livet.

Under 2015 genomförs Funka för livet i Karlskrona 14-15 september. Halmstad den 19-20 oktober.

År 2016 genomförs den i Växjö för tredje gången, 20-21 april 2016.

Läs mer om mässorna på www.funkaforlivet.se

  

Funka för livet i Halmstad 19-20 oktober 2015

0
0

Funka för livet i Halmstad 19-20 oktober 2015

2015 10 19 till 2015 10 20

Funka för livet i Halmstad 19-20 oktober 2015 är en mässa som lyfter fram produkter och tjänster som har som syfte att underlätta vardagen för personer med funktionsnedsättningar och deras närstående samt att inspirera yrkesverksamma i branschen, Mässorna har fri entré för besökaren. Föräldrakraft är mediapartner för Funka för livet.

Under 2015 genomförs Funka för livet i Karlskrona 14-15 september och i Halmstad den 19-20 oktober.

År 2016 genomförs den i Växjö för tredje gången, 20-21 april 2016.

Läs mer om mässorna på www.funkaforlivet.se

 

Funka för livet i Växjö 20-21 april 2016

0
0

Funka för livet i Växjö 20-21 april 2016

2016 04 20 till 2016 04 21

Funka för livet i Växjö 20-21 april 2016 är en mässa som lyfter fram produkter och tjänster som har som syfte att underlätta vardagen för personer med funktionsnedsättningar och deras närstående samt att inspirera yrkesverksamma i branschen, Mässorna har fri entré för besökaren. Föräldrakraft är mediapartner för Funka för livet.

Funka för livet anordnas i Växjö för tredje gången den 20-21 april 2016.

Läs mer om mässorna på www.funkaforlivet.se

 

Viewing all 191 articles
Browse latest View live